IT Consultant, adviseren & analyseren

ICT consultant worden

Een IT consultant adviseert bedrijven over IT-projecten. De taken van deze serviceprovider variëren afhankelijk van de focus van de specialist. In de meeste gevallen analyseert, plant en ontwikkelt een IT consultant oplossingen voor de informatietechnologiesector. Zo helpt hij bij het implementeren van een cloudinfrastructuur of het invoeren en onderhouden van IT-systemen.

Inzicht in IT-consulting

Op technologisch gebied vervult een IT consultant de functies van zowel een computertechnicus als een systeemanalist. Techs bieden meer algemene hulp, terwijl analisten meer gespecialiseerde hulp bieden en een hoger inzicht bieden in technologische kwesties met betrekking tot de IT-infrastructuur.

Een IT consultant neemt deze functieomschrijvingen en rolt ze in één functie voor een interne medewerker of aannemer. IT consultants bieden technische ondersteuning en helpen werknemers bij het oplossen van problemen met hun hardware of software, en ze geven ook advies en dienen als chief information officer als dat nodig is voor technologie-gerelateerde zakelijke beslissingen. Ze dienen ook als tussenpersoon voor het bedrijf en klanten of klanten.

Wat doet een IT consultant precies?

De IT consultant werkt in de IT-branche als externe consultant voor bedrijven in de industrie, handel, ambacht of voor openbare dienstverleners. Zijn taken omvatten de technische en economische analyse van IT-projecten en hun implementatie. De consultant is in staat om kwaliteitscontroles uit te voeren, tekortkomingen of zwakke punten in de IT te herkennen, oplossingen voor te stellen aan het bedrijf en deze te implementeren.

Als onderdeel van IT-consulting ontwikkelt de IT consultant de informatiestrategie van een bedrijf, voert hij organisatieadvies en haalbaarheidsstudies uit en berekent hij de kosten van de aangeboden oplossingen. Hoewel de taken in detail variëren, fungeert de adviseur ook als technische interface naar de individuele fabrikanten en neemt ook procesondersteuning op zich voor de introductie van nieuwe hardware en software, hun installatie, configuratie en administratie, tests, documentatie, presentatie, overdracht en training. van medewerkers.

IT-projecten lopen doorgaans over meerdere maanden en vereisen vaak zeer specifieke kennis van de IT consultant om aan de wensen van de klant te voldoen. Sommige consultants hebben zich daarom gespecialiseerd in bepaalde bedrijfstakken, zoals de auto-industrie, financiën of telecommunicatie. Diverse tools voor projectmanagement helpen de adviseur om te voldoen aan de tijds- en technische eisen. Vaak moet je onder tijdsdruk werken, een verhoogde mentale en fysieke veerkracht is een voordeel bij deze baan. Bij IT-consulting zoek je tevergeefs naar reguliere werktijden, maar het contact met de klant is zeer afwisselend.

IT consultant vaardigheden

De voorwaarden voor het werk van een IT consultant zijn diepgaande computerkennis en een technisch begrip van hardware en software. Ook certificeringen op het gebied van klant / server, programmeren en databases zijn gewenst. Idealiter heeft de IT-professional kennis van bedrijfskunde en de bedrijfsprocessen in een bedrijf. Kennis van retoriek en presentatievaardigheden zijn ook vereist. IT consultants zijn sociaal, werken graag in teamverband en werken zelfstandig en gestructureerd. De adviseur krijgt vaak de nodige technische vaardigheden door middel van opleidingen op maat.

Soft skills omvatten goed tot uitstekend geschreven en gesproken Nederlands en Engels, goede communicatieve vaardigheden, de bereidheid om te reizen en de bereidheid om bijscholing te volgen. Het werk van de adviseur is gebaseerd op de wensen van de klant om voor hem maatwerkoplossingen te vinden. Naast diepgaande specialistische kennis wordt van een IT consultant ook een hoge mate van verantwoordelijkheid, enthousiasme en baanbrekend vermogen verwacht.

Opleiding en studies om IT consultant te worden

De aanwijzing IT consulant wordt in Nederland niet beschermd als beroepstitel, een formeel kwalificatiebewijs is niet vereist om in dienst te treden. Mensen die als IT-adviseur werken, hebben dus verschillende achtergronden. Om in IT-consulting te werken, is over het algemeen een afgeronde IT-opleiding op het gebied van informatica, bedrijfsinformatica of aanverwante onderwerpen en meerdere jaren professionele ervaring in de IT-industrie vereist. Bij sommige universiteiten is er een mogelijkheid tot opleiding via de masteropleiding IT-beheer / -consulting. IT-specialisten hebben ook goede kansen bij het starten van hun carrière. Loopbaanwisselaars komen ook uit de detailhandel of hebben een zakelijke achtergrond.

Veel kamers van industrie en koophandel in Nederland bieden opleidingen aan tot “gecertificeerd IT consultant”. Deze wettelijk beschermde functietitel maakt deelname als IT-consultant mogelijk, maar is niet vergelijkbaar met een masterdiploma aan universiteiten. Talrijke particuliere leerinstituten bieden ook extra-beroepskwalificaties aan om “gecertificeerde IT consultant” te worden.